2024

QUADERN DE CAMP DE LA GOLA DEL MILLARS

Hola amics i amigues! 

Aquest quadern de camp que teniu a les mans forma part de la Campanya d'Educació Ambiental que la Regidoria de Medi Ambient de l'Ajuntament de Borriana ha posat en marxa. La iniciativa, desenvolupada conjuntament amb l'Agrupació Borrianenca de Cultura (ABC) i la Societat Va­lenciana d'Ornitologia (SVO), pretén, en primer lloc, ensenyar un espai natural que ens és molt proper i alhora també molt desconegut per a molts de nosaltres. Aquest programa d'educació ambiental esta dirigit principalment a les xiques i xics en edat escolar de Primaria, ESO, Batxiller i COU, així com altres persones i col.lectius interessats en la Natura i el Medi Ambient. 

El present quadern de camp pretén, a més a més, ser el complement necessari d'una serie d'excursions guiades a la Gola del Millars, on coneixerem de prop i d'una manera real tota la flora i fauna que hi viu, és a dir, la vida. Per aço és imprescindible adoptar un comportament adequat, per a no molestar els animals ni les plantes. 

 

2024

DE VILA A CIUTAT

De vila a ciutat

La història de Borriana es retrotrau als orígens àrabs i a l’època medieval, amb la conquista de Jaume I. Després d’uns segles de creixement com a vila mediterrània, en les últimes dècades del segle xix va excel·lir en el cultiu i comerç de la taronja, activitat que la va transformar en ciutat i va requerir la construcció del port. Els autors del llibre expliquen succintament l’evolució cronològica de la població.

Josep Palomero

(Borriana, 1953)

Llicenciat en Filologia Hispànica per la Universitat Autònoma de Barcelona i doctor amb premi extraordinari per la Universitat Jaume I de Castelló. Catedràtic d’institut jubilat de Llengua i Literatura, ha publicat llibres de text, estudis de crítica, adaptacions, traduccions, monografies i obres literàries. Des de l’any 2001 és membre de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua.

Modest Barrera

(Borriana, 1962)

Professor i doctor en Geografia i Història. Ha conreat la recerca històrica, l'assaig i la narrativa. És autor de diversos llibres i nombrosos articles, i la seua tasca ha sigut reconeguda amb diferents guardons. Entre els llibres que tenen com a objecte d'anàlisi de Borriana destaquem La mort barroca i Multitud i repressió: les formes de la violència.

Versió digital encara no disponible

 

2023

VIVÈNCIES A BORRIANA

Antoni Gil Trilles (Borriana).

Vivències a Borriana és una recopilació de poemes que l'autor ha escrit motivat per moments o esdeveniments que l'afecten molt directament per diversos motius, bé per estar relacionats amb la festa de la falla i el foc, bé per l'emotivitat dels dies de Nadal o per emotives o divertides vivències pròpies a la ciutat de Borriana.

Antoni Gil Trilles, nascut a Borriana el 7 de gener de 1962, és Doctor en Àlgebra i Professor Titular del Departament de Matemàtiques de la Universitat Jaume I de Castelló. Des de fa més de 30 cursos acadèmics està molt implicat en tot allò que representa la gestió de l'accés i l'admissió a la Universitat pública i és des dels últims 22 cursos el Coordinador General de les Proves d'Accés a la Universitat (PAU) del Sistema Universitari Públic Valencia. 

Una altra faceta important de la seua vida és la seua relació amb la festa de les falles. Ha sigut durant molts anys, 14, el president de la Falla Barri La Vila de Borriana, i amb més de 25 anys relacionat, junt a tota la seua família, amb el món de les falles ha desenvolupat pràcticament tota classe de càrrec o feina de la festa del foc. Apassionat dels números, els llibres, els segells i sobretot de la seua familia i amistats, dedica un poc del seu temps lliure a escriure algun que altre poema sobre assumptes que li arriben ben dins del cor. 

Autor: Antoni Gil Trilles

Versió digital encara no disponible 

 

2022

LA MAR DE DONES A BORRIANA

Aina Monferrer Palmer (Borriana). Professora de didàctica de la llengua i de la literatura de la Universitat de València. Llicenciada en Comunicació Audiovisual, en Filologia Catalana i en Filosofia. Doctora en Llengües i Cultures Europees (UJI). Músic en Aina Palmer. Patrona de lot. Ha sigut instructora nàutica a les Escoles de la Mar (2005-2011).

Teresa Torres Torres (Borriana). Llicenciada en Comunicació Audiovisual, fotògrafa de premsa, càmera i realitzadora. Autora de la col·lecció de fotografies L'espill del cosmonauta (2015). Autora de la portada del disc Cosmos de DeBigote (2015). Càmera de videoclips, entre ells el de la cançó "Oh I Love You" de Polock (2017) o bé "Fusilao" i "Mareta" d'Aina Palmer (2021). Operadora de càmera del documental Aïllats, sobre les Illes Columbretes (2020). Surfera autòctona i nadadora a la mar.

La mar de dones a Borriana és un llibre de fotografia i assaig que recull reflexions autobiogràfiques de dues dones borrianenques de soca i amnats acèrrimes de la mar. La part central del llibre, la formen entrevistes a dones que treballen en diferents sectors laborals locals relacionats amb la mar: pesca, esports nàutics, socorrisme, arqueologia subaquàtica, club nàutic, aqüicultura o vaixells de rescat a la Mediterrània. Esperem que aquest llibre puga contribuir a la visibilització de les dones que treballen a la mar de Borriana. Tant de bo servesca de punt de partida per a altres llibres semblants en altres localitats de la Mediterrània.ANA

 

 Autores: Aina Monferrer i Teresa Torres

 

2021

 

ELOGI DE BORRIANA

Amb el títol Elogi de Borriana, l’autor ha reunit uns quants textos dispersos que ha publicat al llarg dels anys sobre la seua població natal. Es tracta d’un conjunt d’articles en què, entre altres matèries, evoca aspectes del passat local, observa l’evolució del comportament del veïnat i exalça el món de les falles.

Llicenciat per la Universitat Autònoma de Barcelona i doctor per la Universitat Jaume I, Josep M. Palomero Almela (1953) és escriptor, membre de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua i de l’Agrupació Borrianenca de Cultura.

 Autor: Josep Palomero 

 

Versió digital encara no disponible

 

2020

BORRIANA I LA SEUA MAR

El fotògraf de  la Vilavella Joan Antoni Vicent estima Borriana des que era molt jovenet. Era el poble on ell i d'altres com ell entraven en contacte amb la mar. Quan es mira amorosament una ciutat -i un paisatge- el resultat és molt semblant al llibre que ara teniu entre mans. Borriana necessitava un relat imaginari i Vicent li l'ha oferit. Totes les imatges que hi apareixen són reals i, alhora tenen l'aire d'irrealitat proporcionat per l'art fotogràfic. El meu pronòstic: en pocs anys esdevindran un grapat d'instantànies groguissones, és a dir, seran clàssiques. La Borriana d'ara mateix haurà entrat, així, en l'eternitat.

Autors: Joan Antoni Vicent i Joan Garí

Versió digital encara no disponible

 

2019

RIGOROSAMENT INCERT

Rigorosament incert és un recull de relats que podrien ben bé ser històries reals, però que no pretenen ser-ho. Són narracions en què el gust per l’escriptura intenta confabular amb la trama, a la manera d’un tàndem harmonitzat però voluble; per això resulten arriscats alguns desenllaços, més preocupats per fer reflexionar que per resultar probables. En resum, Rigorosament incert reclama ser llegit amb pausa, lentament, «assaboridament», no siga que els impacients se n’aprofiten sense merèixer-ho.

Autor: Joan Verdegal

Versió digital encara no disponible

 

2018

ES CAPOLA BRANCAM

Es capola brancam és un recull d'un parell de millers de frases típicament de Borriana, eixes expressions que donen vivacitat al nostre valencià i que el doten d'un sabor popular d'arrels molt fondes. El llibre s'articula com un abecedari, i ha comptat par a l'ocasió amb les expressives il·lustracions d'Esther Garí.

Autor: Roberto Roselló Gimeno

Versió digital encara no disponible

 

2007

VICENT ENRIQUE i TARANCÓN, UN CARDENAL PER A LA LLIBERTAT

Presentem, en aquest volum, un conjunt de textos dedicats a glossar la memòria i la significació del cardenal Vicent Enrique i Tarancon, aprofitant el centenari del seu naixement. Com a encarnació del desig de canvi de la societat espanyola a les acaballes del franquisme, Tarancon encarna perfectament la figura del capellà il·lustrat, fermament involucrat, fins les últimes conseqüències, en l'aventura progressista del Concili Vaticà II. Borriana -i tot el País Valencià- no podien comptar amb un millor emblema per a resumir el convuls i contradictori segle XX.

Autor: Jordi Bort, coordinador

 

2004

ICONOGRAFIA DEVOCIONAL DE BORRIANA. MEMÒRIES DE CARRER

Aquest volum recull de manera sistemàtica totes les imatges religioses que adornen les façanes de moltes de les cases de Borriana, considerant-les un tresor de cultura popular digne de ser conservat i restaurat. El catàleg iconogràfic s'acompanya d'unes minucioses fitxes explicatives, que inclouen la història del sant o la mare de Déu corresponent i detalls de les festes que se solien celebrar al seu carrer en la festa onomàstica.

Joan Verdegal és professor titular del Departament de Traducció i Interpretació de la Universitat Jaume I i vicepresident de l'Agrupació Borrianenca de Cultura. Glòria Olivares és mestra de primària, escriptora de literatura infantil i secretària del Consell de Síndics de l'Agrupació Borrianenca de Cultura.

 

2004

DE REGRESO AL PARAÍSO

José Félix Escudero, nació en Atzeneta del Maestrat pero vivió en Burriana desde los ocho meses. Ejerció de Consultor unos años y ahora es editor de Algar Editorial y Director de Marketing en Valencia del Grupo inmobiliario García Ojeda. Como poeta ha escrito en valenciano Paraula de Miquel (Premi Octubre) Mirall de ganyotes (Premi Roís de Corella) y Presagi del tacte y en castellano Sobre piedras fugitivos, Historias a la luz de la una ventana ocre, Burriana en la piel, Todo el territorio del mar para los labios y Viaje al interior de la mirada.

De regreso al paraíso responde a la concreción de una máxima de Georges Bataille que enmarca una de sus reflexiones favoritas: “la literatura es la infancia recuperada”. Siguiendo esta consigna, el poeta vuelve su mirada a los paisajes y las gentes de la Burriana que conoció en sus años de formación, mientras se prepara para dos nuevos libros de poemas aún inéditos, uno en castellano: Las manos de la ceniza y el otro en valenciano El llibre dels dies de la tendressa.

 

2002

MEMÒRIES D'UN TEMPS GRIS

Memòries d’un temps gris és la continuació del primer volum dels records autobiogràfics de Manel Mesado i Mañé, publicat, amb el títol Més ellà de les ombres. Memòries d’un xiquet de la guerra (1998), en aquesta mateixa col·lecció. Si en aquella ocasió es tractava de rememorar l’ambient de la guerra civil a Borriana vist pel Mesado adolescent, ara s’aborda el temps de la postguerra i la peculiar odisea dels que van formar part, per molt diverses raons, en l’expedició franquista al duríssim front rus de la segona guerra mundial..

Manel Mesado i Mañé (Borriana, 1923) ha viscut la major part de la seua vida a Castelló, on ha participat en múltiples iniciatives socials i culturals (des de la pilota valenciana al món del teatre) de caràcter democràtic i valencianista. En els darrers anys ha vist realitzada la seua faceta d’escriptor, tant en el camp de la ficció com amb les seues col·laboracions regular al periòdic Mediterráneo..

 

1998

MÉS ENLLÀ DE LES OMBRES

Més enllà de les ombres són les memòries d’un borrianenc que, en esclatar la Guerra del 36, es convertí justament en un xiquet de la guerra. Els seus records constitueixen un intent per a rescatar sense sectarismes – amb la visió d’un infant – fragments de la vida quotidiana del seu poble en aquells temps dan difícils.

Manel Mesado i Mañé (Borriana, 1923) ha sigut sempre un personatge polifacètic. És fill d’un dirigent anarquista borrianenc que va patir l’exili i d’una catalana d’ascendència aristocràtica. Ha viscut la major part de la seua vida a Castelló, on ha participat en múltiples iniciatives socials i culturals (de la pilota valenciana al món del teatre).

 

1997

COM LA CANÇÓ DE L'AIGUA

Com la cançó de l’aigua recull la producció en vers més representativa del nostre autor, aquelles poesies que -com a lectors- en permeten copsar d’una ullada la versatilitat i riquesa artística i humana d’aquest versaire borrianenc, batejat per la gent del seu poble amb un nom que l’individualizta i identifica: Monsonís el poeta.

Vicent Monsonís Moros (Borriana, 1913) va treballar des de ben jove al servei de recaptació de l’Ajuntament del seu poble. La seua condició d’home de comptes i d’home del camp ha poguttambé proyectar-se en una llarga activitat de llaurador de versos que els lectors borrianencs sabran de ben segur apreciar.

 

1994

PALAMARINAR

“Definir, d’entrada, el llibre que teniu entre mans no és poca faena. Ni és un assaig, ni és una novel·la, ni és una monografia, ni és un llibre de poemes, però no hi ha dubte que en Palamarinar hi ha elements de tots aquests gèneres –i d’altres més. (…) Hi ha molt d’aquest propòsit ribià –i homèric- en el llibre que ara enceteu. També ací assistim a una personalíssima immersió en el jo profund de Franch, en cerca del “veritable iter que cadascú ha de protagonitzar si vol complir el menester d’ésser racional i lliure”” (Del Pròleg).

Vicent Franch i Ferrer (Borriana, 1949) va ser president de l’Agrupació Borrianenca de Cultura entre 1976 i 1981, i és Síndic d’Honor d’aquesta mateixa entitat des del 1992. Professor de Ciència Política i Dret Constitucional a la Universitat de València, ha estat magistrat del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana, i és en la seua vocació d’escriptor on l’autor de La vetla d’en Pere Ruixes millor tipifica la voluntat d’imbricar-se en la tradició cultural i literària d’aquest país.

 

1993

L'AGRICULTURA AL TERME DE BORRIANA

L’agricultura al terme de Borriana és una ambiciosa monografia que, per primera vegada, ofereix una visió de conjunt (de lectura amena i alhora científicament rigorosa) de l’activitat econòmica que més clarament ha marcat Borriana al llarg de la seua història.

Joaquim Aparici (La Vall d’Uixó, 1954) és llicenciat en Geografia i Hitòria i professor agregat a l’Institut “Honori Garcia” de la Vall d’Uixó (La Plana Baixa). Investigador en el camp de la geografia agrària, ha publicat diferents treballs sobre ordenació històrica i ús de l’aigua de reg.

 

1992

SICO, NARRACIONES DE MI TIERRA

Sico, narraciones de mi tierra, és un relat viu i ben documentat en què l’autor, en clau autobiogràfic, rememora el temps viscut entre 1918 i 1939 a través dels ulls d’un jove borrianenc, tot aconseguint un testimoni de gran interés històric i antropològic.

Josep Forcada (Borriana, 1918) és un escriptor autodidacta que ha arribat a la literatura, com a tantes altres coses, a través de la seua incommesurable curiositat. Dedicat professionalment al món de la taronja, actualment és president de la Cooperativa Hortofrutícola Borrianenca.

 

1992

POETES DEL NORD

Poetes del Nord és una antologia dels poetes apareguts, a les comarques septentrionals del País Valencià a partir de l’any 1985. És, per tant, una mostra de la poesia més jove generada, en llengua catalana, per autors procedents de Nules, Almassora, Benicarló, Vila-real, Castelló de la Plana o Borriana.

L’estudi introductori (a càrrec dels professors M. Garcia Grau, L. Meseguer i J. M. San Abdón) remarca els trets generals d’aquests poetes novells i dóna unes pautes imprescindibles per a entendre l’espai i el temps, literari i històric, que els ha fet posibles..

 

1991

EL QUE CAL SABER SOBRE EL VALENCIÀ

A les pàgines que segueixen, el lector decidit a conéixer “el que cal” sobre la llegua dels habitants del País Valencià (i de Catalunya i de les illes Balears) trobarà un conjunt de dades de diferent magnitud (històriques, lingüístiques, sociolingüístiques, culturals, socials,…) que, de manera senzilla però a la vegada rigorosa, ofereixen una caracterització de l’idioma europeu no-estatal més rellevant.

Joan Garí (Borriana, 1965) és escriptor i president de l'Agrupació Borrianenca de Cultura. Entre els seus llibres hi ha poemaris (Poema d'amor en dos temps, Física dels límits), dietaris (Les hores fecundes, Senyals de fum) i novel·les (On dormen les estrelles). Col·labora habitualment com a columnista en diferents mitjans de comunicació.

 

1990

EN BUSCA DEL POETA PERDIDO

En busca del poeta perdido, que enceta la Col·lecció Vària, ens proposa una mirada personalíssima –alhora amb interés històrico-literari i amb propòsit d’evocació sentimental- sobre el poeta popular borrianenc Pere Echevarria, alguns dels més interessants textos del qual acompanyen l’assaig introductori.

Roberto Roselló Gasch (Borriana, 1925), polifacètic i incansablement interessat en la realitat cultural del seu lloc natal, va ser membre de primera hora de l’Agrupació Borrianenca de Cultura i director de la revista Buris-ana entre 1960 i 1975.