C. Vicente Marco Miranda, 7

Aquesta imatge, obrada a l’interior del pati, pot observar-se des del carrer. El sant va ser installat aproximadament l’any 1956, en el moment de construir-se la casa. El panell va ser encomanat a una fàbrica d’Alcora i està signat pel pintor ceramista M. Muñoz, que no va encertar el color de la capa (que hauria de ser negra). Els propietaris de la casa eren Ceferino de Las Heras Catarain i Rosario Lausín Martín. Ceferino era un basc de Guipúscoa que treballava com a gerent de la paperera del Cid. Va vindre a Borriana l’any 1940, com a home de confiança del propietari de la paperera, Hildefonso Calparsoro Petiot, que havia comprat el negoci als exportadors de taronja que l’havien creada, ja que tenien problemes per gestionar-la. També hi treballava, com a administrador, el seu germà Andrés de Las Heras. Va ser una devoció particular la causa de la ubicació d’aquest sant basc al pati de la casa. Com a conseqüència d’una lesió en el genoll que s’havia fet mentre treballava en la paperera, Ceferino va encomanar la seua curació a l’aleshores beat Valentí Berriotxoa, cosa que li va ser concedida i, en acció de gràcies, va encarregar la imatge i la va obrar en aquest lloc privilegiat de la casa. El model per a la realització de la imatge va ser una estampa (que encara conserven els hereus) en el dors de la qual el promotor de la causa per a la santificació del beat Valentí (Fra Jacinto María Garrastachu) felicitava des de Bilbao (en data 22 d’agost de 1952) el seu amic Ceferino amb motiu de la seua onomàstica. Aquest sant, bisbe i màrtir, va nàixer a Elorrio (Biscaia) i és venerat en algunes ciutats del País Basc i de La Rioja. Valentín Faustino de Berrio-Ochoa y Auzti (1827-1861) es va formar com a religiós dominic a Logronyo i va marxar a les missions de Xina en 1856, on va ser consagrat bisbe. Durant les persecuciones anticristianes, va ser delatat per un convent apòstata i decapitat a la regió de Tonkín. Amb motiu del compromís matrimonial entre Iñaki Urdargarín i la infanta Cristina de Borbó, es va saber que el futur duc de Lugo tenia un ascendent familiar amb el sant. La seua casa natalícia d’Elorrio va ser incendiada en un acte de terrorisme l’any 2003.  

 

· Testimonis: Mercedes de Las Heras Lausín, Manuel Urios de Las Heras, Dolores Lavall Artana, Carlos Pascual Lavall, Bautista Peris Llansola, Paquita Devís Ribes, María Valcárcel (sor Fátima, dominica).

· Datació: 1956.

· Festivitat: 4 de juliol (a Bilbao i Sant Sebastià) i 31 d’agost (a Calahorra/La Calzada i Logronyo).

· Descripció: 12 peces de 20 × 20 cm (en distribució 4 × 3), amb una orla fina de 0,5 cm, envoltades d’un marc blau de ceràmica de 5 cm.

Fotos: V. Martí.