C. Mare de Déu de La Saleta, 5

El pany de cases que mira a la mar es va edificar l’any 1913. Aquesta seria la data probable en què es va posar la imatge en la casa. El carrer està sota l’advocació de la Mare de Déu que es va aparèixer l’any 1846 a uns pastorets de la localitat francesa de La Salette-Fallavaux. Els veïns no recorden que mai s’haja fet missa ni processó, però un testimoni recorda haver sentit nomenar als seus pares que abans de nàixer ella sí que se’n celebraven (abans de 1930). La casa on està la capelleta mai s’ha reformat (excepte l’empredrat del terra, per on entraven els carros), i era dels avis de l’actual propietària (Maruja Reguard). Ella s’encarrega de posar flors a la Mare de Déu i d’encendre-li el llum durant tot el mes de setembre. Antigament, quan no hi havia llumet, Cándida i la seua filla Maruja li posaven ciris. Segons Cándida (nascuda l’any 1910), aquesta imatge la van dur uns francesos, i ja estava en el mateix lloc quan ella es va casar (l’any 1941). Al mateix pany del cantó amb el carrer de santa Rosa de Lima hi havia fins a l’any 1963 la tenda d’ultramarins d’Antonieta Rochera, que tenia de tot i era com un xicotet supermercat. El veïnat recorda la presència d’un home misteriós, que segurament era representant de productes d’alimentació; aquell home, després de fer el seu treball a la tenda, es plantava davant de la Mare de Déu de la Saleta i li resava en silenci. El ritual es va repetir durant molts anys, però, quan van tancar la tenda, el veïnat no va saber res més d’aquell home.  

 

· Testimonis: Vicente Fuentes Martínez, Maruja Reguard López (propietaris de la casa), Cándida López Giménez, Fina Felis Blasco “la cumba”, Teresita Peset Nadal.

· Datació de la imatge: 1913.

· Festivitat: 19 de setembre.

· Descripció: conjunt d’escaiola de 25,5 cm d’alçada i 15,5 cm d’ample (damunt d’una peanya de 36 cm). La capelleta, que és accessible per dins de la casa, mesura 93 × 64,5 × 40,5 cm. Dins d’un marc i porta de fusta de 8,5 cm, el vidre és de 78,5 × 47 cm.

Fotos: V. Martí.

Novetats

La casa (juntament amb el número 3, que s’havia habilitat com a cotxera) va ser enderrocada la setmana de Nadal de 2004, però amb el compromís per part dels propietaris de tornar a col•locar la imatge en un lloc destacat, «perquè la capelleta és del carrer», segons el testimoni del manobre que procedia a demolir amb colps de pic el mur de la façana.

Foto nova: J. Verdegal (Saleta’des04). ?